Beszámolók

1956-os megemlékezés

A Kiskulcsosi diákok rendhagyó módon tartottak emlékezést 1956. október 23-ról. Hagyomány iskolánkban, hogy a legnagyobbak műsorral készülnek erre a napra. A nyolcadikosok, most ettől eltérően, project formájában juttatták ismeretekhez kisebb társaikat. Ezt hosszas előkészület előzte meg: ötleteket gyűjtöttünk, feladatokat készítettünk, filmeket néztünk. Végül összeállt a 7 állomásból álló feladatsor. A délutánt Horváthné Pandur Tünde Róza tanárnő nyitotta meg visszaemlékező gondolataival, majd a Himnusz eléneklése után mindenki elfoglalta állomáshelyét. Tanulóink 1956 m- t futottak, zászlót festettek, kiállításon vehettek részt, keresztrejtvényt oldottak meg, filmet néztek, zászlókat kerestek és megemlékező műsort hallgathattak meg.

Tartalmas, mozgalmas délutánt tudhatunk magunk mögött, ahol szervezők és résztvevők is sok információval gazdagodtak.

Megköszönöm Horváthné Pandur Tünde Róza segítő munkáját és a nyolcadikos tanulók szervező, lebonyolító tevékenységét.

                                                                                                Mester Anikó

 

Kutatók éjszakája

A Kováts-Tehetségpont szervezésében a Kutatók Éjszakáján, Debrecenben járt a Kémia- és a Fizika körösök egy része. A Debreceni Egyetem 13. alkalommal csatlakozott a minden évben szeptember utolsó pénteki napján megrendezésre kerülő ország- és Európa szintű eseményhez. A programsorozat célja, hogy érdekes előadásokon, látványos bemutatókon keresztül a különböző tudományterületek és azok oktatói, kutatói egy éjszaka során bemutatkozzanak a nagyközönségnek, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást biztosítva számukra. A Kováts-os és a Kiskulcsosi diákoknak élmény volt a késő estébe nyúló rendezvény. A játékos kísérletezések, előadások, laborlátogatások betekintést engedtek számukra az egyetemen folyó munkába.
Az utat a Karcagi Tankerületi Központ finanszírozta. Köszönjük!
Karas Elvira és Lévainé Kovács Róza szervezők, körvezetők
 
Hulladékgyűjtés

Hulladékgyűjtés

A Kováts-os Gyermekekért Egyesület hulladékgyűjtést indított a KÁIAMI Kováts Mihály Tagintézményében. Az iskola felújítása miatti helyzet sem zavarta a leglelkesebb diákokat, szorgosan gyűjtötték a fémeket, a papírt és a műanyag palackokat. A fenntarthatóságra nevelés szempontjából fontosak ezek a megmozdulások. A tanulók figyelmét rá kell irányítani arra, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot és azt úgy kell kezelni, hogy újrahasznosítható legyen. Köszönet a támogató szülőknek, kollégáknak, Vida Attila DÖK-segítő pedagógusnak.

 

 

Határtalanul 2019

 

Határtalanul!

A Határtalanul! projekt Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek alapprogramba a Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény idén nyolcadik alkalommal kapcsolódott be. Október első hetében Délvidékre, testvértelepülésünkre, Ómoravicára utazott 26 tanulónk. A HAT-19-01-0985 kódszámú pályázat 1 329 350,- Ft-tal támogatta a kiutazás minden költségét. A „Délvidéken az ősök nyomában - a testvériskolánkkal közösen” című négynapos programunkon végigfutott a közös múlt kutatása, hisz vidékünkről települt ki közel ezer ember Bácskába 1786-ban, a karcagiak Moravicára. Játékos keretek között építettük tovább a kapcsolatot a két iskola diákjai között (sorverseny, kirándulás, táncest). A meglátogatott helyeken a közös vonásokat kerestük, a magyarság történelmét, emlékeit kutattuk, megemlékeztünk hőseinkről.

                                                  Lévainé Kovács Róza projektvezető

Ökosikola cím átvétele

 

Felújítás a Kovátsban

Tehetségnap a Kováts-Tehetségpontban

Öröm, kísérletezés, az éves munka bemutatása, projektzárás. Címszavakban így jellemezhető a Kováts tagintézményben zajlott június 3-i délutáni program.

Az ’Őselemek: föld, víz, tűz, levegő’ éves programunk lezárásaként olyan foglalkozással készültünk, melyen a nézők is aktívan részt vehettek, kipróbálhatták a kísérleteket, memória- és logikai játékokat oldhattak meg, feladatlapokat tölthettek ki.

Köszönöm a Biológia-, a Fizika-, a Földrajz-, a Kémia- és a Töprengő körösök mai és egész éves munkáját! A körvezetők rendre: Csontosné Szilágyi Erzsébet, Lévainé Kovács Róza, Marik Mátyás, Hunyadi Ildikó, Kustár Krisztina.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében 1 150 000,- Ft-tal támogatta az NTP-MTTD-18-0086 kódszámú nyertes pályázatunkat.

„Testvériskolai együttműködés a Délvidéken”

A 18. században karcagiak települtek ki Bácskossuthfalvára. Napjainkban a testvér-települési kapcsolatok aktívvá válásával, a moravici idős Kovács Gyula Általános Iskola és a karcagi Kováts Tagintézmény tantestületének szakmai együttműködésével, a diákok utaztatásával újtipusú kirajzás részesei vagyunk. A múltban gyökerező szálakat szeretnénk erősíteni a fiatalokban - a közös értékek feltárásával, a 2016-ban megkötött testvériskolai megállapodással. Ezt a törekvést segítette a nyolcadik alkalommal megszervezett út, melynek anyagi fedezetét a HAT-18-01-0376 pályázatunk biztosította.

Délvidéki első megállónk Szabadkán volt, ahol sétáltunk a belvárosban, ismerkedtünk a szecessziós építészet jegyeivel.  Megcsodáltuk a Városházát, melynek építői magyar mesterek voltak, díszítése a magyar történelem jelképeit tartalmazza. A Kosztolányi-emlékszobában a magyar irodalom órákon tanult költők emlékeit, valamint Kosztolányi műveit láthattuk. Fotózkodtunk a Zsolnai szökőkútnál, a felújított zsinagógában és Kosztolányi köztéri szobra előtt. Bajmokhoz közeledve rövid megálló következett, szalagkötés és emlékezés az 1848-49-es szabadságharc ütközete, a kaponyai csata emlékművénél.

A csapat szállása a Mikszáth Kálmán: Noszty fiú esete Tóth Marival című regény főhősnőjének, Ungár Piroskának a családjáé volt. Ez külön érdekessé tette ezt a helyet. A falu történelmének, nevezetességeinek, legendáinak megismerésében a moravici iskola tanára segített nekünk. Szalagot kötöttünk a Kossuth-szoborra, elénekeltünk egy Kossuth-nótát. Folyamatosan a közös eredet nyomainak felfedezése zajlott: mi az, amit otthon már láthattam? Legtöbb hasonlóságot a helytörténeti kiállításon és a patikamúzeumban találtunk. A református templom udvarán kunbaba és turulszobor van, ilyeneket nálunk is láthatunk.

A moravici tanulókkal vegyesen négyfős csapatokat alakítottunk a játékos helytörténeti vetélkedőhöz, mely során bejártuk újra a falut, de már a helyi diákokkal együttműködve. 
Este a tornateremben játékos sorversenyt szerveztek a testvériskola nevelői.

Másnap korán keltünk, egész napos kirándulás várt ránk. Óbecsén a Than testvérek emlékházában remekül érezte magát a csapat.  Than Károly vegyész tiszteletére egy természettudományos játszóházat alakítottak ki. A levegőágyútól kezdve a görbe tükörig, a logikai játékokig sok mindent kipróbáltunk, miközben Than Mór festményeit is megcsodáltuk. A Tiszát a Dunával összekötő Ferencz- csatornára épített zsilip a 20. század elejének világhírű építménye volt a technikai megoldásai miatt. Tervezésében közreműködött a később híressé vált Gustav Eiffel is.

Törökbecsére buszoztunk tovább, ahol Gróf Leiningen-Westerburg Károly utolsó napjairól, családjáról mesélt kísérőnk, Crnkovity Gábor, a moravici iskola igazgatója, majd a történelmi események felelevenítése után szalagot kötöttünk az aradi vértanú tiszteletére. Ezt a szobrot városunk szobrászművésze, Györfi Sándor készítette.

A beodrai Traktormúzeum és kiállítás a szakmatanuláshoz, pályaorientációhoz is segítséget adott. Rengeteg régi járművet, működő modelleket, mára kihalt mesterségek eszközeit láttunk. A csoporttal utazó Lévai Kálmán a gyűjtemény tulajdonosának egy ősi szalagos magnót ajándékozott, mellyel nagy örömöt szerzett, hisz ilyen még nem volt. A közelmúltban alakítottak ki egy kiállítóhelyet, mellyel az ott született Popov életét, ügynöki múltját mutatják be. Róla mintázták meg a James Bond filmek főhősét.

Az aracsi Árpád-kori pusztatemplom a délvidéki magyarság jelképévé vált, téglái a Budai-hegységből valók. Óbecsére visszatérve szabad program következett, közös fagyizás, vásárlás.
Úton hazafelé a napi eseményekhez, látnivalókhoz kapcsolódóan záporoztak a kérdések, melyek helyes megválaszolásáért cukorkát, valamint pontot lehetett kapni. Öt pontot földrajzból, vagy történelemből be lehetett váltani egy ötösre.

A harmadik napon az első célállomás Topolya mezőváros volt.  A tájházban rájöttünk arra, hogy az ottani emberek hasonlóan éltek, laktak, mint nagyszüleink, dédszüleink.  A kovács-, bognár műhelyben a régi mesterségek tanulmányozása volt a cél, a Krai kastélyban működő múzeum gazdag kiállítása több meglepetést tartogatott. Láttunk mamutfogat, megtekintettük a Munk Artúr (író, orvos, katonaorvos) tiszteletére készített kiállítást, … Kis csoportokban tölthettük el a szabadidőt, gyakorolhattuk a dinárral való vásárlást, fizetést.

Topolya határában találtunk egy szélmalmot, melynek hiányzott a vitorlája, mint a miénknek. Kiscsapatunk éppen körbeérte.
Délvidéki kalandozásunk utolsó helyszíne Palics volt.  Sétáltunk a tóparton, a parkban, tanulmányoztuk a szecessziós villákat, építményeket, fotózkodtunk Vermes Lajos szobránál, aki az újkori olimpiák előtt palicsi nyári és téli olimpiai játékokat szervezett. A hatalmas állatkertre a másfél óra kevés volt egyeseknek, de indulnunk kellett, hisz az iskolában még vártak bennünket. A gazdag program az iskolai táncesttel zárult.

A negyedik napon reggel elköszöntünk a szállásadóktól. A búcsú pillanatai közben említést tettünk a Nemzeti Összetartozás napjáról, arról, miért fontosak ezek a látogatások, majd csatlakoztunk a moravici diákokhoz, akiknél az iskolahét lezárására zajlott. Részt vehettünk a barátságról, a családról, kötődésekről, szerelemről szóló játékos vetélkedőn.

Az iskola ebéddel vendégelte meg csapatunkat, majd még sétáltunk a faluban, megnéztük helytörténeti kiállítást és a galériát. Vendéglátóinktól elbúcsúztunk és hazaindultunk.

Ismét Tompánál léptük át a határt. A buszsofőr pihenőjét Kecskeméten töltötte, így a gyorsétteremben megvacsorázhattunk.

Kicsit fáradtan, de jó hangulatban érkeztünk haza. Az iskola előtt a szülők, hozzátartozók már várták a csoportot. Megkezdődtek az élménybeszámolók, melyek az értékelő- és a bemutató órán folytatódtak.

Összességében kellemes utunk volt, sok programmal, alakuló kapcsolatokkal. A 22 hetedikes Kováts-os diák és négy kísérője maradandó élményekkel zárta a „Határtalanul!” programot. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata által finanszírozott út megvalósítására
1 181 375,- Ft-ot nyertünk.

Köszönjük a lehetőséget!
     
Lévainé Kovács Róza
intézményvezető-helyettes
projektvezető

Őselemek projekt

A tanév során, tanórán kívüli foglalkozásokon tapasztalatokat gyűjtöttünk a négy őselemről (föld, víz, tűz, levegő), kísérleteztünk, mértünk, vizsgáltuk a témához kötődő karcagi és környékbeli vonatkozásokat. A külső helyszíneket kerékpárral kerestük fel, fontos volt a mozgás, az egészséges életre-, a környezetvédelemre nevelés. A játékos felfedezés közben hangsúlyt kapott az ön- és társismeret, a tanulás támogatása, a matematikai-logikai fejlesztés, a szakmák megismerése, a kertművelés alapozása.

A Kováts-Tehetségpont tehetséggondozó programjába beválogatott diákokkal jártunk a karcagi tűzoltóságon, valamint a Fazekas Tájházban, továbbá kerékpártúrát tettünk Berekfürdőre, ahol a repülő kiállításon ismertük meg a szovjet katonai repülés (kunmadarasi) történetét, a repülés fizikai vonatkozásait figyeltük meg. A gyógyfürdő vizének összetétele, gyógyhatása is téma volt.

A szakmai tábor Mosonmagyaróváron volt 2019. május 22-25-ig, 17 tanulóval és két kísérő pedagógussal, sok-sok kalanddal, tanulási lehetőséggel, kikapcsolódást biztosító programmal, túrával. Legtöbben az egész napos FUTURA Élményközpont programot emelték ki, de a Kalandpark, a sárkányhajózás, a rolleres városnézés, a kirándulás az osztrák határhoz, a tűzoltómúzeum is szerepelt az élménybeszámolókban.  A FUTURÁban 4 szinten 2000 m2-en a 4 őselemmel kapcsolatos játékokat próbálhatták ki, pl. látványos villámgenerálást láttak: Tesla transzformátorral. Az 5D filmvetítésen háromdimenziós kép, mozgó székek, szél és eső fogadta a csapatot, malacként száguldottak hegyen-völgyön át. A Tesla küldetés volt a Futura központban az utolsó program. Ez egy nyomozós csapatjáték volt, ahol kódokat kellet megfejteni a Föld, Víz, Levegő, Tűz szinteken (emeletenként 4-et).

Örömkísérletezés, az éves munka bemutatása, projektzárás. Címszavakban így jellemezhető a Kováts tagintézményben zajlott június 3-i Tehetségnap.
Az ’Őselemek: föld, víz, tűz, levegő’ éves programunk lezárásaként a Biológia-, a Fizika-, a Földrajz-, a Kémia- és a Töprengő körösök olyan foglalkozással készültek, melyeken a nézők is aktívan részt vehettek, kipróbálhatták a kísérleteket, memória- és logikai játékokat oldhattak meg, feladatlapokat tölthettek ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében 1 150 000,- Ft-tal támogatta az NTP-MTTD-18-0086 kódszámú nyertes pályázatunkat.

Lévainé Kovács Róza

intézményvezető-helyettes                                                                                              

szakmai vezető

Repülőmúzeum, Berekfürdő

A Kováts-Tehetségpont ’Őselemek: föld, víz, tűz, levegő’ programjának utolsó kirándulása volt ma. A levegőhöz kapcsolódóan megnéztük a repülőmúzeumot, a vízhez a strandfürdő, a gyógyvíz kapcsolódott. A tűz szerencsére csak a Nap tüze volt, de kapkodnunk kellett a lábunkat, hogy ne süssön a talaj, azaz a föld. Köszönöm a csapat kitartását, Lévai Kálmán segítségét, hogy a kerékpáros útra elkísért bennünket!

Oldalak